Alkalmazott Hidrobiológiai Kihelyezett Tanszék - Hidrobiológiai Tanszék

Alkalmazott Hidrobiológiai Kihelyezett Tanszék

A Tanszék megalapításának célja
A Debreceni Egyetem és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság együttműködése kapcsán 2013. december 20-án kihelyezett tanszéket alapított az egyetem és az igazgatóság vezetője. A megállapodás kiemelt célja volt a hidrobiológia, biológia szakos hallgatók képzési színvonalának emelése.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Biológiai és Ökológiai Intézet tanszékeinek a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal (KÖTIVIZIG) több évtizede fennálló szakmai kapcsolatait bővíti és intézményesíti az Alkalmazott Hidrobiológiai Kihelyezett Tanszék megalapítása, amely egy speciális oktatási-kutatási szervezeti egység, amely a gyakorlati képzés spektrumának bővítését szolgálja.

A kihelyezett tanszék elősegíti, hogy az egyetemi hidrobiológus és biológus képzésekben részt vegyenek a vízügyi igazgatóság szakemberei, és gyakorlati lehetőségekkel segítsék az egyetemisták tapasztalatszerzését, valamint tudományos diákköri munkák, diploma- és szakdolgozatok, PhD-disszertációk készítésében nyújtsanak szakmai vezetői segítséget. Lehetőséget biztosítanak szakmai látogatás és nyári szakmai gyakorlat letöltésére.

Az együttműködésnek köszönhetően az egyetemi oktatók szaktanácsadási, szakértői tevékenységet nyújthatnak a KÖTIVIZIG részére.
A KÖTIVIZIG Regionális Laboratóriuma két telephelyen működik (Szolnok, Kisköre), 1997 óta rendelkezik folyamatos akkreditált státusszal.
Akkreditálási Okiratszáma: NAH-1-1327/2021
A laboratórium felépítése: Klasszikus kémiai, nagyműszeres kémiai, biológiai, ökotoxikológiai, és mikrobiológiai laboratóriumi részlegek.
Vizsgált mátrixok: ivóvíz, felszíni víz, felszín alatti víz, szennyvíz, mederüledék.
A KÖTIVIZIG Regionális Laboratórium fő tevékenysége
-    A KÖTIVIZIG működési területén lévő felszíni vizek (vízfolyások, állóvizek) fizikai, kémiai, mikrobiológiai, biológiai, ökotoxikológiai vizsgálata.
-    A felszíni, felszín alatti vizek monitorozásából származó adatoknak vízhasználatok szerinti és a Víz Keretirányelv (VKI) szempontrendszere szerinti minősítése.
-    Fitoplankton, makrofiton, makrozoobenton halfaunisztikai vizsgálatok végzése.
-    Vízfolyások terhelhetőségi hossz-szelvény vizsgálata, biomonitorozás végzése.
-    Megrendelésre végzett fizikai, kémiai, biológiai, bakteriológiai vizsgálatok (ivóvíz, felszíni víz, felszín alatti víz, szennyvíz, mederüledék).

 

Frissítés dátuma: 2021.05.04.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.