Hírek

Álláslehetőség az Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszéken

Adjunktusi álláslehetőség az Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszéken

A külföldi diákokat tömörítő International Student Union (ISU) szervezésében tartottak konferenciát csütörtökön a Learning Centerben: a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar (DE TTK) angol nyelvű képzéseiben részt vevő hallgatók a tudományos munkáról, a TDK lehetőségeiről és az intézmény tehetséggondozási programjairól hallhattak előadásokat.

A Debreceni Egyetem Botanikus Kertjét csaknem húsz évig irányító és nemrég nyugdíjba vonult Papp Lászlót Takács Attila biológus váltotta az igazgatói székben. Az új vezető úgy erősítené a kert kapcsolatait a kutatással, az oktatással és a természetvédelemmel, hogy az közben mind vonzóbb legyen a kikapcsolódásra vágyók körében.

A neves Science Advances folyóiratban jelent meg egy, a kakukkok tojókra korlátozott polimorfizmus evolúcióját és genetikai architektúráját vizsgáló kutatásról szóló cikk. A 2020 óta tartó munkában a Debreceni Egyetem több tudósa is részt vett.

A hagyományokhoz híven idén is a Debreceni Egyetem adott otthon a Less Nándor Földrajzverseny döntőjének. A megmérettetésre az ország minden részéről, még Győrből is érkeztek általános és középiskolás diákok, több mint négyszázan.

What land snail shell shapes teach us?

Szeminárium: 2024. május 16.

Ismét rangsorolták a tudományos folyóiratokat, köztük a Scopus adatbázis idézettségi adatai alapján a DE Természettudományi és Technológiai Kar Növénytani Tanszékén készülő botanikai-természetvédelmi folyóiratot, a Kitaibeliát. A Scimago Journal Rankings legfrissebb adatai szerint a folyóirat bekerült a 2. kvartilisbe.

A fekete rigó alkalmazkodása a városi környezethez

Szeminárium: 2024. 05. 09.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Ökológiai Tanszékének asszisztense, Luis Guallichico ecuadori születésű grafikusművész növényi témájú alkotásai is felkerültek a brit Ökológiai Társaság blogjára. A HUN-REN-UD Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport laboránsának műveihez a csoportban dolgozó botanikusok és ökológusok munkája, illetve elkötelezettsége adott inspirációt.