Hírek

Drónokkal derítik fel a vadlovak összetett társadalmát

A DE, az ELTE és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kutatói által írt tanulmányban drónokkal végzett mozgáselemzést és hosszútávú populáció monitoring adatait kombinálva vizsgálták a hortobágyi Przewalski-ló ménes szociális rendszerét.

A legmodernebb térinformatikai technológiákról és módszerekről, illetve azok felhasználási lehetőségeiről osztják meg tapasztalataikat a szakemberek a Debreceni Egyetemen csütörtökön kezdődött kétnapos tanácskozáson. A 14. Térinformatikai Konferencián több mint nyolcvan előadás hangzik el és tizenöt kiállító cég mutatja be termékeit, szolgáltatásait.

Napjaink környezetvédelmi kihívásairól, a fenntarthatóságról tartott előadást Némethy Sándor professzor a Debreceni Egyetemen. A nemzetközi hírű biológus szerint a jövő kulcsa az ökoszisztéma-központú gondolkodás és a multifunkcionális szakember.

Az aerogélek megismerésével, leírásával és karakterizálásával foglalkozik az a nemzetközi tudományos konferencia, melyet a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar szervezett. Az Európai Tudományos és Technológiai Együttműködés (Europian Cooperation of Science and Technology- COST) keretein belül megrendezett eseményen tizenhat ország szakemberei mutatják be a legfrissebb kutatási eredményeiket szerdától péntekig.

A European Conference on Fungal Genetics (ECFG16) nemzetközi konferenciához kapcsolódó Asperfest19 rendezvényen tartott életmű-előadást az Aspergillus gombákkal foglalkozó tudományos közösség felkérésére Pócsi István, a Debreceni Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára. A professzor előadásában az egyetemen végzett gomba stresszbiológiai kutatások eredményeiről számolt be a március elején Ausztriában rendezett szakmai tanácskozáson.