Drónokkal derítik fel a vadlovak összetett társadalmát

A DE, az ELTE és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kutatói által írt tanulmányban drónokkal végzett mozgáselemzést és hosszútávú populáció monitoring adatait kombinálva vizsgálták a hortobágyi Przewalski-ló ménes szociális rendszerét.

Wild horseA vadlovak összetett, többszörösen tagozódott társadalomban élnek, akárcsak mi emberek, aminek csoportszerkezete – sőt a nemrég bekövetkezett és jövőben várható változásai is – megérthetők nagyfelbontású légifelvételek segítségével, mutat rá a tanulmány, amelyben a hortobágyi Przewalski ménes összes egyedének mozgását követték drónokkal.
 
Egy nagy állat csoport szociális viselkedésének vizsgálata fáradságos, rengeteg időt igénylő munka klasszikus megfigyelési módszerekkel. A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány azonban rávilágít, hogy nagyfelbontású adatokat gyűjtve az állatok mozgásáról már néhány percnyi felvétel is elegendő információt szolgáltathat ahhoz, hogy a populáció társas felépítését megismerjük, sőt akár a csoport dinamikájának múltjáról és jövőjéről is következtetéseket vonhassunk le. A tanulmányból egy rövid videó is készült.
 
Tovább...
 

Legutóbbi frissítés: 2023. 09. 07. 10:56